To content | To menu | To search


Niskowęglowodanowe potrawy

Teraz pragnę przedstawić diety niskowęglowodanowe (spożywanie cukrów ogranicza się aż do 20 g każdego dnia). Poza tym zwiększona zostaje podaż pozostałych elementów, np.: w diecie doktora Atkinsa – białka, w diecie pana Kwaśniewskiego – tłuszczu.

Plusy:
- szybka redukcja wagi ciała
- brak uczucia głodu
- nie trzeba liczyć kalorii a także ograniczać ilości porcji

Wady:
- duża ilość jedzonych tłuszczów zwierzęcych jak i cholesterolu - sprzyja dolegliwością sercowo-naczyniowym
- deficyt błonnika pokarmowego sprzyja zaparciom, oraz chorobom nowotworowym
- dieta nie jest zbilansowana, wywołuje niedobór wielu elementów pokarmowych
- zbyt duża ilość protein zwierzęcych być może skutkować zakwaszeniem organizmu także obciążenia narządów wewnętrznych, np. nerek, serca czy stawów.
Pod nazwą „dieta” doświadczamy dokładny sposób odżywiania, którego zamiarem jest zachowanie zdrowia i sprawności organizmu. Najczęściej jednak słowo to kojarzy się tylko z odchudzaniem i w tym kontekście przeważnie jest ono używane. Istnieje dużo rodzajów diet, których założeniem jest spadek masy ciała. I chociaż większa część z nich trzeba zaliczyć do efektywnych, to niestety nie są one bezpieczne dla organizmu. Najważniejsze jest to ażey trzymać się zamierzonego planu i nie dać się namówić na malutkie podjadanie na imprezach czy spotkaniach rodzinnych. Na nieszczęście utrata wagi nie jest łatwa ale efekty będą nas zadowalać przez długi czas.
Źródło: farmaci per aumentare il seno